Geschiedenis

Al meer dan 20 jaar houd ik me bezig met het maken van geluidsopnamen op locatie, zowel live als voor cd- of online producties. Dit alles vindt plaats onder de naam PDR (Pieter de Ruijter) Records.

Het begon allemaal met een oude cassetterecorder, een walkman met opnamefunctie en een dasspeldmicrofoon. Ik maakte opnames van lessen op school, van allerlei buitengeluiden, van kerkdiensten, maar ook knutselde ik zelf wel eens iets in elkaar met behulp van een keyboard. Voor mijn orgelstudie maakte ik eveneens gebruik van een cassetterecorder, zodat ik de ingespeelde muziek kon terugluisteren- en spelen.

Rond het jaar 2000 hoorde ik van het medium md. Dit was interessant, omdat het ruisniveau veel lager lag dan opnames op een cassettebandje. Na uitvoerig testen hebben we een recorder aangeschaft, in eerste instantie voor het opnemen van mijn orgellessen. Dat ging uiteraard heel goed met zo'n apparaat, evenals het maken van allerlei andere opnames.

Vanaf eind 2001 ging ik maandelijks met vriend Gideon van Daalen mee naar koorrepetities van gemengd koor Rejoice, waar we opnames maakten met allerlei soorten en modellen microfoons, in diverse opstellingen en met wisselend succes, zeer leerzaam en nuttig. Begin 2002 nam ik van een docent op mijn middelbare school een Sony stereo-microfoon over. Door gebruik van genoemde microfoon i.c.m. de md-recorder ging de opnamekwaliteit (in vergelijking met wat ik daar voor gebruikte) nog verder omhoog. De jaren daarna is de hobby geleidelijk verder gegroeid, van een mengtafeltje en een paar extra microfoons tot een complete, hoogwaardige multitrack opnameset en vele jaren ervaring.