Geschiedenis

Sinds jaren houd ik me, samen met goede vriend Gideon van Daalen, bezig met het maken van opnames, zowel live als voor officiële cd-producties. Dit alles vindt plaats onder de naam PDR (Pieter de Ruijter) Records. Gedurende de afgelopen bijna 20 jaar hebben we veel bijzondere momenten vastgelegd.

Het begon allemaal met een oude cassetterecorder, een walkman met opnamefunctie en een dasspeldmicrofoon. Ik maakte opnames van lessen op school, van allerlei buitengeluiden, van kerkdiensten, maar ook knutselde ik zelf wel eens iets in elkaar met behulp van een keyboard. Voor mijn orgelstudie maakte ik eveneens gebruik van een cassetterecorder, zodat ik de ingespeelde muziek kon terugluisteren- en spelen.

Halverwege 2000 hoorde ik van het medium md. Dit was interessant, omdat het ruisniveau veel lager lag dan opnames op een cassettebandje. Na uitvoerig testen hebben we een recorder aangeschaft, in eerste instantie voor het opnemen van mijn orgellessen. Dat ging uiteraard heel goed met zo'n apparaat, evenals het maken van allerlei andere opnames.

Vanaf eind 2001 ging ik maandelijks met Gideon mee naar koorrepetities van gemengd koor Rejoice, waar we opnames maakten met allerlei soorten en modellen microfoons, in diverse opstellingen en met wisselend succes, zeer leerzaam en nuttig. Begin 2002 nam ik van een docent op mijn middelbare school een Sony stereo-microfoon over. Door gebruik van genoemde microfoon i.c.m. de md-recorder ging de opnamekwaliteit (in vergelijking met wat ik daar voor gebruikte) nog verder omhoog. De jaren daarna is onze hobby geleidelijk verder gegroeid, van een mengtafeltje en een paar extra microfoons tot een complete, hoogwaardige multitrack opnameset en vele jaren ervaring in 2020.